FSC DESIGN AWARD 2014
Vinderen af FSC Design Award 2014 er Sigrid Juel Jensen stort tillykke. Sigrid vandt med hendes ophængningsstativ "Skrue". Designet trækker spor tilbage til den gamle drejetaburet og høvlebænk.
Interview med sigrid juel jensen
Hvad er historien bag dit design?
Der er flere historier i det, men rent designmæssigt er det et design, der er lavet til studenterboligen, som udnytter rummet i højden, så du kan hænge det tøj op, som normalt bare bliver smidt over en stol lag på lag, som hverken er rent eller snavset. Det giver sådan en oversigt over, hvad det er for noget tøj, du har og samtidig bliver det ventileret. Stativet står i spænd mellem gulv og loft, og der er ingen skruer eller noget. Det hele er lavet i bøgetræ, som er nemmest at lave gevind i. Så er det lavet med buede former, så man undgå at lave mærker i tøjet, og det kan skilles ad, så det ikke fylder noget. Det er tre stænger, der er sat sammen. Så det kan flatpackes. Og man kan jo tilføje så mange arme, man vil, så den er egentlig meget tilpasningsdygtigt til forskellige lejligheder og som entrémøbel eller til at tørre tøj på.
Du nævnte, du havde fået hjælp af en ældre mand til at lave gevindet?
Ja, jeg havde lidt panik, for det gik ikke så godt med gevindet på det tidspunkt, og jeg kunne ikke få det til at virke. Så fandt jeg en pensioneret mand, som var tidligere møbelsnedker og modelsnedker. Han vidste meget om det at skære gevind. Så jeg skrev til ham, og fik jeg lov til at komme ud til ham dagen efter, hvor han hjalp mig med at lave en af stængerne og gav mig fif og fiduser til, hvordan det kunne fungere og ikke splintre. Så han var en stor hjælp.
Dommerne nævnte de her spor tilbage til gammelt håndværk, er det også en inspiration, du har haft?
Altså inspirationen har været både fra drejetaburetten som man kender, hvor der er et gevind, så man kan styre højden. Og der er også inspiration fra høvlebænken, som har et gevind.
Hvad med knagerne?
De har været mere tænkt som skuldre, altså den organiske skulder, som tøjet kan lægges på. Men de kan vendes begge veje afhængigt af, hvad man skal bruge dem til.
Hvordan har det helt generelt været at deltage i konkurrencen?
Det har været så spændende, og der er så mange fantastiske designs. Det er så overvældende at vinde og det har været dejligt at få sit design vist på den her måde. Det er jo noget helt andet, end når man står på et værksted med det. Det er første gang, jeg er med i konkurrencen.
Hvad synes du om de andre designs?
Der er jo så mange fine, unikke designs, som man ikke har set før, og som gør det utroligt godt. Så jeg har mange favoritter her.
Kendte du til FSC før konkurrencen?
Ja, både i forhold til, at man jo altid ser det på papir og i forskellige kontekster. Men konkurrencen er også ret stor på vores skole, Arkitektskolen. Næsten hvert år er der nogen, der er med som runner ups eller vinder en pris, så på den led har man fået kendskab til det.
Betyder det noget for dig?
Det betyder da rigtigt meget personligt, for det er da et klap på skulderen om at det er den rigtige retning jeg bevæger mig i, i min uddannelse, og få credit for det man gør. Og det betyder rigtig meget, at det er FSC, fordi det er inden for bæredygtigt træ og træ generelt. Træ er jo et helt fantastisk materiale, det er jo bare det, man ønsker at arbejde i, så det kan jo ikke være bedre egentlig.
DE TI FINALISTER
Albuestok
Anker Bak, Teko Design & Business
Anker er designeren bag Albuestok. Anker har skabt et hjælpemiddel, der både er æstetisk og funktionelt. Med designet kommer der fokus på, at godt design ikke kun er smukt. Det kan også lette folks liv, være med til at skabe en identitet anderledes fra den, hvor man er låst til en traditionel krykke. Vi kan se en designer med noget på hjertet, og det må vi honorere.
FuncTure Side Table
Maja Bøgh Vindbjerg, Arkitektskolen Aarhus
Maja har designet BAENK - en kommerciel bænk med en sublim finish. Produktet er helstøbt æstetisk smukt og er nok det produkt ved konkurrencen her, som er mest klar til at blive sat i produktion.
Archive
Ninna Kjærgård Nielsen, Arkitektskolen Aarhus
Ninna har designet Archive. Her taler vi om et design, hvor æstetikken er i særklasse. Designet skaber en oplevelse for brugeren med dets fold-ud effekt og viser træ fra dets smukkeste side.
Nonno
Jeannett Højer, Teko Design & Business
Jeannett har designet Nonno. Man ser tydeligt i produktet, at Jeannett har brugt sin inspiration fra Wegner og samtidig nyfortolket det til sit helt eget. Produktet har vi ikke set før, men vi ser tydeligt linjerne tilbage i tiden og hyldesten til det danske traditionelle design. Produktet er flot håndværk men dog med enkelte detaljer, som stadig skal løses.
Story Time
Michael Daae Christensen, TEKO Design & Business
Michael står bag Story Time, som også vandt Mad & Boligs læserpris. Story Time giver et pauserum i en travl hverdag. Som bruger kan man indelukke sig i sit eget univers – beskyttet fra omverdenen men alligevel en del af den. Designet er dynamisk i udtrykket og giver brugeren en luksus af plads.
-
Anton Bak og Joakim Tolf Vulpius, Kunstakademiets Designskole
Anton og Joakim har ikke givet deres design noget navn. Men det gør ikke designet mindre spændende. Her er der tale om noget, vi ikke har set før. Designet har flere funktionelle løsninger i ét modul. Det dækker flere behov og er en kommentar til de små rum. Designet er konceptuelt kunst og humoristisk.
In Place - Rack
Tania Mikkelstrup, Arkitektskolen Aarhus
Tania har skabt reolen In Place – Rack. Ifølge dommerne er In Place – Rack nutidens reolsystem, som er smukt, simpelt og funktionelt – og fleksibelt ud over det sædvanlige. Designet er nytænkende i samlingerne og meget strømlinet.
Oak Oak
Morten Huusum, Kunstakademiets Designskole
Morten har designet Oak Oak. Stolen er sublim i formen og funktionaliteten er i top. Kvaliteten på designet er høj, og her taler vi om et design, der kan blive en klassiker.
Stack
Jeppe Steenberg Jensen, Arkitektskolen Aarhus
Jeppe har taget udgangspunkt i en meget gammel japansk traditionel samling og skaber en nyfortolkning i sit design Stack. Det er et sublimt håndværk, hvor den enkelte konstruktion træder frem.
Rakku
Thor August Peitersen og Laurids Reinicke Bager, Krabbesholm Højskole
Thor og Laurids har sammen designet lampen Plus/Minus. Designet er intuitivt og legende. Det blander gamle materialer med ny teknologi. Der gives ekstra point for dels at have gennemtænkt emballagen nøje samt for at bruge den energibesparende LED-pære.
AFGØRELSEN
Ved afgørelsen af FSC Design Award 2014 indledte forhenværende miljøminister og medlem af folketinget Ida Auken prisoverrækkelsen. Overrækkelsen blev overværet af 450 design- og arkitektstuderende, NGO’er, virksomheder og medier. Foruden Ida Aukens tale, holdte Ulla Johanne Johansson Managing Editor ved Mad & Bolig og Sekretariatsleder ved FSC Danmark Loa Dalgaard Worm også tale.
Efter talerne blev de ti finalister kaldt til scenen og hyldet en efter en. Herefter forlod Tobias Jacobsen scenen og gik rundt imellem de forskellige designs, hvor han til slut endte ved designet ”Skrue” af Sigrid Juel Jensen. Hendes design blev på denne måde kåret som vinder af FSC Design Award 2014.
Sigrid Juel Jensen vandt hovedpræmien som er en designrejse til Canada. Her skal hun sammen med FSC Danmark opleve en FSC-certificeret skov og i samarbejde med lokale håndværkere udarbejde en FSC-certificeret version af sit vinderdesign.
BILLEDER FRA DOMMERRUNDERNE OG KÅRINGEN

TALER OG PRISOVERRÆKKELSER
MAD OG BOLIGS DESIGNPRIS
Michael Daae Christensen fra TEKO Design og Business vandt Mad og Boligs designpris for sit design Story Time.
DOMMERPANEL
Simonne Gorju
Kommunikations- og indretningschef ved IKEA. Simonne er ansvarlig for den visuelle indretning og kommunikation i de fem IKEA varehuse i Danmark. Simonne er uddannet dekoratør og har arbejdet medindretning i 30 år.
Ditte Buus Nielsen
Designer hos Trip Trap Denmark A/S. Arbejder med Trip Traps kommende kollektioner, valg af produkter og samarbejde med eksterne designere. Tidligere produktudvikler for Gubi og er sideløbende selvstændig designer.
Mette Vestergaard
Tidligere vinder af FSC Design Award. Selvstændigdesigner med et hjerte der banker for godt design og bæredygtighed.
Peter Rantzau
Direktør i Kinraden og iværksætter indenfor design med et stort hjerte for bæredygtighed. Senest har han opstartet smykkefirmaet Kinraden, der arbejder i genbrugsguld og -sølv samt i FSC-træ.
Tobias Jacobsen
Designer og foredragsholder. Tobias har i årevis arbejdet med at få design og bæredygtighed til at gå op i en højere enhed og har flere gange rejst i FSC-certificeredeskove
Maria Hørmann
Business Manager hos det genetablerede FDB Møbler, Coop. Uddannet møbelsnedker med mange år i design- og møbelindustrien – herunder Dansk Design Center og produktionschef hos Gubi.